Viski & olut, Viskitastingit, Yleinen

Teeling x Maku – viskiä ja olutta parittamassa

Viski ja olut, match made in heaven? Sain kutsun osallistua työpajaan, jossa paritettiin Maku Brewingin oluita ja Teelingin viskiä tarkoituksena löytää toimiva liitto elämän veden ja ohrajuoman välille. Kokemus oli paitsi hauska, se opetti ennen kaikkea paljon mausta ja siitä, miten sen kanssa voi leikitellä.

Ennen kuin minusta tuli viski-intoilija, innostuin oluesta. Ohraisten juomien ilon löysin asuessani Ranskassa, jossa vaalea vehnäolut vei kielen mennessään talvella 2011. Sen jälkeen aloin testailla erilaisia oluttyylejä ennakkoluulottomasti ja sillä tiellä olen vieläkin. Vaikka viski on mallasjuomien ykkönen, rakastan olutta edelleen ja maistelen sitä mielelläni. Olutta minun on myös kiittäminen viskielämäni löytämisestä. Ilman visiittiäni Guinnessin olutpanimolla Dublinissa, olisin tuskin koskaan eksynyt Jamesonin vanhalle tislaamolle ja hurahtanut viskiin.

Kuva: Juho Virtanen / Maku Brewing

Olut ja viski kulkevat elämässäni tiiviisti käsikädessä, joten oli hienoa päästä kokeilemaan, miten oluen ja viskin yhdistäminen rakentuu. Olut ja viski -työpajan idea oli löytää Teeling x Maku -tastingin viskeille toimivat olutparit. Tämä tapahtui luonnollisesti testaamalla, miten viski toimi eri olutlaatujen kanssa.

Paikalla testausryhmässä oli itseni lisäksi kaksi muuta viski-ihmistä, VYS:n hallituksesta Jani ja viskiblogistikollega Jaakko (@finnishmalt), sekä kaksi kokenutta olutosaajaa, Anders (@digitalfermentation) ja Peter (@tammenlehdonmatkassa). Maku Brewingilta mukana olivat oluen myynnistä ja markkinoinnista vastaavat Juho Virtanen ja Daniel Ronan Hynes. Teelingia puolestaan edusti kyseisen viskin maahantuojan Interbrandsin puolesta markkinointi- ja myyntivastaava Juho Lokka. Paikkana testeille oli Barley & Bait, jossa löytämämme parit pääsivät viski ja olut -tastingin kattaukseen St. Patrick’s Dayn juhlahumussa torstaina 17.3.2022.

OHRAJUOMAT YHDESSÄ JA ERIKSEEN

Olut ja viski ovat tiiviisti sukulaistuotteita siinä mielessä, että viski on käytännössä olutta, joka on tislattu. Valmistusprosessi on molemmissa sama tislausvaiheeseen asti sillä erotuksella, että oluen vierteeseen lisätään halutut humalalajikkeet ja muut mausteet, kun taas viskin vierteeseen ei lisätä mausteita, vaan se lähtee kohti tislauspannuja. Viskin tavoin oluttakin voidaan kypsyttää mutta kypsytyksen aikajänne on huomattavasti viskiä lyhyempi. Oluen kohdalla puhutaan kypsytyksen kohdalla viikoista ja kuukausista, ei vuosista, kuten elämän veden tapauksessa.

Olut ja viski -parituksessa ei ole sinällään mitään uutta, koska juomat ovat rinnakkaisia tuotteita. Mutta niiden parittaminen ei myöskään ole niin helppoa kuin voisi luulla. Ei ole olemassa yhtä oluttyyliä, joka kävisi tietyn viskin pariksi. Ylipäänsä ei ole mitään selkeää sääntöä oluen ja viskin yhdistämiseen, koska jokainen olut ja viski on erilainen yksilö. Tällöin paritus täytyy tehdä empiirisesti tutkimalla eli maistamalla viskiä ja eri olutlaatuja rinnakkain, kunnes mieleinen ja haluttu makupari löytyy.

Nyrkkisääntönä viski ja olut toimivat yhdessä kolmella eri tavalla:

  1. Juomat korostavat toinen toistensa makuja ja löytävät niiden kesken tasapainon.
  2. Juomat tuovat toisissaan esiin jotain uutta ja luovat keskenään kokonaan uuden makuelämyksen.
  3. Juomien maut kääntyvät toisiaan vastaan ja alkoholin pistävyys tai muu ikävä maku jää päällimmäiseksi tunnelmaksi.

Meidän työpajassamme lähdettiin hakemaan pareja sillä ajatuksella, että olut-viski -yhdistelmän tulisi maistua hyvältä tai viskin ja oluen liitto aikaansaa jonkin uuden maun.

Kuva: Juho Virtanen / Maku Brewing

PARINVALINTA VAATII HARKINTAA JA KOKEILUA

Lähdimme testailemaan olutta ja viskiä ennakkoluulottomasti, mutta jonkinlaiset makuspeksit mielessä pitäen. Ihan hakuammuntana emme siis lähteneet pareja luomaan, vaan oluen ja viskin luonne oli ennakkopohdinnassa sopivia yhdistelmiä etsiessämme.

Maistelun lopputulemana päädyimme tällaiseen kattaukseen:

  • Teeling Small Batch Amber Ale & O’Maku Red Ale
  • Teeling Single Grain & Maku Auervaara IPA
  • Teeling Blackpitts & Maku Satama Gose
  • Teeling Small Batch Akvavit Cask & Maku Alppilaakson Helles
  • Teeling Small Batch Rum Cask & Maku Imperial Stout Aussie Rum Aged
Kuva: Juho Virtanen / Maku Brewing

Alla lyhyet tunnelmat ja luonnehdinnat jokaisesta parista:

Teeling Small Batch Amber Ale & O’Maku Red Ale: Rajoitetun erän Teeling Small Batch -viski, abv 46%. Ikää tällä sekoiteviskillä on noin viisi vuotta ja viimeistely tehty 15+ kuukautta dublinilaisen Dot Brew Brewingin Amber Ale -oluttynnyriessä. Olut on maltainen, mutta kepeä ja raikas Irish Red Ale. Viskin ja oluen makupari täydensi hyvin toisiaan ja toi viskistä esiin makeutta sekä pehmeitä maltaisia aromeja.
Tunnelma: Kepeä ja mutkaton yhdistelmä, mutta ei tajunnanräjäyttävä kombo.

Teeling Single Grain & Maku Auervaara IPA: Teelingin perusvalikoiman 46% abv jyväviski, jossa 95% maissia ja 5% mallastettua ohraa. Kypsytys on tapahtunut pelkästään kalifornialaisissa Cabernet Sauvignon -punaviinitynnyreissä. Tämä makean kirpeä herkku sai parikseen raikkaan ja hedelmäisen vermontilaistyylisen NEIPA:n, joka on täyteläinen rapsakasta olemuksestaan huolimatta. Yhdistelmä toi toisistaan esiin pitkäkestoista hedelmäisyyttä sekä kokonaan uudenlaisen makuvivahteen, kun viskin raikkaat tammipuun aromit korostuivat oluen kanssa hienosti.
Tunnelma: Kevyen kesäinen makupari, joka täydensi toisiaan upeasti ja koukutti puisella makeudellaan. Mielleyhtymä Glendalough Single Grain Double Barrel -jyväviskin makumaailmaan oli sataprosenttinen, mikä ei ollut ollenkaan huono asia. Todella hieno paritus!

Teeling Blackpitts & Maku Satama Gose: Teelingin perusvalikoimaan kuuluva savuinen single malt -viski, abv 46%, iältään NAS, ehkä 5-vuotias. Kypsytys tapahtunut bourbontynnyrien lisäksi Sauternes-valkoviinitynnyreissä. Maussa ja tuoksussa kepeän makeaa savua. Mukava viski, joka ilman viinitynnyriviimeistelyä olisi tylsä. Teelingilta rohkea veto laittaa perusvalikoimaansa mukaan yksi savuinen viski. Satama Gose oli itselleni uusi tuttavuus, sillä en ole gosen ja sour-oluiden ystävä. Tämä olut kuitenkin vakuutti, sillä maku oli raikas ja mausteinen sekä joukossa hippunen suolaa. Viski ja olut toivat toisistaan esiin täysin uudenlaisia makumaailmoja, savuisuus korostui viskissä hienosti, makeutta kuitenkaan unohtamatta.
Tunnelma: Tämä makupari oli illan yllättäjä, joka löytyi kokeilun ja kokeneen olutharrastajan Andersin ehdotuksesta. En olisi ikinä uskonut, että savuinen viski ja gosen happamuus sopisivat yhteen, mutta Satama Gosen suolaisuus istui Teelingin savuaromien pariksi kuin nenä päähän. Lopputuloksena oli makean tuhkainen makuyhdistelmä, joka upposi itselleni erinomaisesti.

Teeling Small Batch Akvavit Cask & Maku Alppilaakson Helles: Ehdottomasti illan kiinnostavin viski! Teelingin Small Batch -sekoiteviski, joka on viimeistelty norjalaisessa akvavit-tynnyrissä. Rajoitetun erän pullo NAS-viskiä ja abv 46%, kypsytys ennen akvavatia bourbontynnyreissä. Rakastan tätä viskiä! Tämä oli jo neljäs kerta, kun pääsin sitä maistamaan ja joka kerran viskin toffeinen yrttisyys sekä mausteiden alta kurkistava sokerinen tammisuus ovat lumonneet. Viskin parina oli raikas helles-tyylinen lager, joka nosti viskissä esiin makeutta ja maltaita mausteiden alta sekä tarjosi viskille pitkän tasaisen jälkimaun.
Tunnelma: Viski vakuutti paritusta enemmän, mutta ei tämä millään muotoa huono yhdistelmä ollut. Oli hienoa havaita, kuinka olut nosti viskin seuraavalle tasolle, mitä loppusilaukseen tulee. Viski sai oluesta potkua ja upean kantavan jälkimaun, joka ilman olutta ei päässyt oikeuksiinsa.

Teeling Small Batch Rum Cask & Maku Imperial Stout Aussie Rum Aged: Teelingin perusvalikoiman lippulaivaviski. Voltteja 46% abv ja tyyliltään sekoiteviski, kypsytetty bourbontynnyreissä ja viimeistelty keskiamerikkalaisissa rommitynnyreissä. Yksi omista suosikkiviskeistäni ja viskikaappini luottoasukas. Tästä makuparista olut oli se osapuoli, joka vei jalat alta. Makun Imperial Stout, joka oli kypsynyt australialaisen rommitislaamon Bundabergin rommitynnyreissä. Mikä banaaninen makeus, samettinen suutuntuma ja täyteläisyys! Rakastuin tähän rajatun aikaa saatavilla (vielä ehtii!) olevaan olueen heti, mikä ei yllätä, sillä olen aina rakastanut Makun tynnyrikypsytettyjä Imperial Stouteja. Makuparina olut ja viski nostivat – yllätys, yllätys – rommisen makeuden toisistaan esiin ja komppasivat toisiaan hienosti.
Tunnelma: Piipahdus tropiikkiin ja leppoisaan kesäpäivään riippumatossa. Tämä pari oli kaunis ja sopusointuinen. Elegantti makuyhdistelmä täynnä rommia oli oikein maistuva kokonaisuus.

JOB WELL DONE – TEHTÄVÄ SUORITETTU

Kuva: Juho Virtanen / Maku Brewing

Ilta oli riemukas, ja olin todella imarreltu, että sain kutsun osallistua testiryhmään. Oli upeaa huomata, että vuosien harjoittelu niin viskin kuin oluen eri makujen ja maistelun kanssa oli tuonut mukanaan perspektiiviä, varmuutta ja osaamista makuparien testailuun. Oli hauskaa syventyä monipuolisiin makuvariaatioihin sekä viettää iltaa mukavassa seurassa uutta oppien. Toivottavasti pian taas jotain vastaavaa. Kiitos kaunis Maku Brewing & Teeling/Juho kutsusta sekä ensi kertaan!

Kippis & slàinte niin oluelle kuin viskille ja niiden rakastavalle liitolle!

Jälkisanat: Kävin Pyhän Patrickin päivänä maistamassa makunystyröidemme työn tulokset Barley & Baitin Teeling x Maku -tastingissa. Parit toimivat edelleen ja mukana ollut ystävä pääsi samalla ensimmäistä kertaa ohjattuun viskitastingiin. Oli parhautta jakaa viskin riemu ja makujen kirjo niin testiryhmän kuin tastingiin osallistuneen väen kanssa. Olen edelleen todella ylpeä siitä, että sain olla mukana luomassa parituksia.

Lukuvinkki: Jaakko aka @finnishmalt kirjoitti maistelusta omat ajatuksensa ja havaintonsa muistiin. Kannattaa lukea Jaakon oivallinen kirjoitus olut- ja viskiparituksistamme.

Artikkelikuva: Juho Virtanen / Maku Brewing

Leave a comment