Viskitasting-vinkkejä

Jos et ole koskaan ollut viskitastingissa tai olet joskus miettinyt, miten viskejä maistellaan, tässä iloksesi tastingin lyhyt oppimäärä.

  • Viskilasit on katettu valmiiksi. Viskilasit asetetaan ennen tastingia pöydälle maistelujärjestykseen, yleensä vasemmalta oikealle. Viskilasit on saatettu peittää esim. lasinalusella tai erillisellä viskilasin hatulla, jotta viskin aromit eivät karkaa.
  • Maistelujärjestys on tastingin vetäjän vastuulla. Ei ole aivan sama, missä järjestyksessä viskiä maistelee, sillä makunystyrät aukeavat maistelun myötä koko ajan lisää. Lisäksi edeltävien viskien aromit vaikuttavat seuraavan viskiin makuun, vaikka joisikin vettä välissä tai muulla tavoin puhdistaisi makupaletin. Siksi tastingissa edetään yleensä esimerkiksi miedoimmasta alkoholimäärästä tai aromimaailmasta kohti vahvempaa ja savuttomasta viskistä kohti savuista.
  • Viskejä voi olla tarjolla niin paljon kuin jaksaa maistella. Yleensä vakiomäärä on 5-6 viskiä, oma minimini tastingiin on 3 viskiä. Suurin setti jonka olen maistanut kerralla on vajaa parikymmentä pulloa. Koon vaihdellessa kannattaa annoskoko pitää maltillisena. Normaalisti annoskoko on 2cl per viski, mutta jos viskejä on kattauksessa paljon 1cl-1,5cl annos kutakin viskiä on toimiva ratkaisu.
  • Maistelu etenee viski kerrallaan. Yleensä ensin käydään koko kierros yhdessä läpi ja sitten palataan kertaamaan omia suosikkeja tai käydään koko kierros itsenäisesti uudelleen läpi. Tyylejä on monenlaisia, jokainen voi valita omansa.
  • Viskifaktat ja tarinat sekä knoppitieto kuuluvat tastingiin. Maistelun lomassa tastingin vetäjä kertoo yleensä jokaisesta viskistä joitain taustoja ja faktoja. Samaan aikaan osallistujat voivat keskustella ja vaihtaa ajatuksia maisteltavasta viskistä ja sen herättämistä tunnelmista.
  • Tastingin lopputuloksena makujen marssijärjestys. Tastingin lopuksi yleensä on muodostunut jonkinlainen mielipide siitä, mikä on kattauksen suosikkiviski. Aina sellaista ei löydy, mutta varsin usein kyllä. Usein suosikki löytyy jo ensimmäisellä maistelukierroksella, mutta välillä vasta jälkisiemailujen myötä.
  • Ruoka ja vesi ennen, aikana ja jälkeen. Ennen tastingia kannattaa syödä jotain ja tastingin aikana juoda vettä aina kun mahdollista. Alkoholi iskee salakavalasti ilman nesteytystä. Jälkitankkaus voi myös tulla tarpeeseen varsinkin, jos tasting on pitkä.
  • Tarjoilut tastingin aikana. Tastingiin voi laittaa tarjolle kurkkua, leipää ja/tai suolakeksejä puhdistamaan makupalettia viskien välissä. Vettä kannattaa olla tarjolla koko tastingin ajan, sillä sekin neutraloi suuta viskien välissä.
  • Alkoholia alle. Ennen varsinaista kattausta kannattaa nauttia olut tai jotain viskiä pohjalle, jotta tastingiin ei lähde ihan kylmiltään. Alkoholia olisi hyvä saada suuhun edes hiukan, jotta kieli ja nenä ovat tottuneet sen aromeihin.
  • Viskiä saa jättää lasiin tai sylkeä tastingin aikana pois. Itse en näin tee, mutta tämä on täysin sallittu maistelukäytäntö. Välillä tämä on jopa suotavaa. Esimerkiksi viskikilpailujen tuomarit maistelevat kymmeniä viskejä ja vähintään abv 40% -vahvuisia juomia ei voi kovin montaa nauttia ilman, että ne eivät vaikuttaisi maku- ja hajuaistiin tai aivotoimintaan.

Viskitasting on yhteisöllinen yksilölaji. Jokainen maistaa ja haistaa viskissä eri aromeja, vaikka yhteisiä nimittäjiä löytyy. Itse olen makukuvauksissa todella keskinkertainen. Sen sijaan viski nostaa itselläni mieleen muistoja, mielikuvia ja tunteita sekä yksittäisiä tuoksuja. Nyansseja tuoksussa tai maussa minun on vaikea löytää. Maistelu on aina subjektiivista ja jokaisen tunne, ajatus tai havainto viskistä on oikea.

Makuasioista ei voi kiistellä, mutta niistä voi keskustella loputtomiin ja siksi viskitastingit ovat parhautta.

Artikkelikuva: Andrew Seaman on Unsplash