Irlanti, Kaiken maailman viskit, Skotlanti, Suomalainen viski, Viskilistat, Yleinen

Viskistä jouluun – viskijoulukalenterini

Joulu lähestyy ja jälleen on yksi viskintäyteinen vuosi loppusuoralla. Joulun kunniaksi päätin aktivoida viskiblogini ja julkaista joulukalenterin hengessä kuvia ja ajatuksia 24 pullosta viskikaapissani. Kohti joulua elämän veden voimalla!

1.12.2021 Pullo I: Jameson Black Barrel Proof (Irlanti)

Viskikaappini uusin hankinta. Jameson Black Barrel Proof on irlantilaisen klassikkoblendin vahvempi versio 50% abv volteilla. Toffeisen makeaa herkkua, jossa pot stillin mausteet ja uudelleen poltetun bourbontynnyrin maut, vanilja ja ruskea sokeri, korostuvat isommalla alkoholiprosentilla. Pot stillin ja jyväviskin oivallinen sekoitus. Peruspullo on erinomainen, mutta tämä on omaa luokkaansa. Erikoiserän pullo, jota oli saatavilla marraskuussa rajattu erä. Onnistuin saamaan oman pulloni ystävän tilaamana Irlannista.

Joululaulu viskin seuraksi: Tämä samettinen herkku sopii täydellisesti yhteen Nat King Colen samettisella äänellä tulkitseman joululauluikivihreän Christmas Songin tunnelmaan. Takkatuli vain uupuu. 

2.12.2021 Pullo II: Tamnavulin Tempranillo Cask Edition (Skotlanti, Speyside)

Tamnavulin Temparanillo Cask Edition on travel retail -pullote. Sain tämän lahjaksi syyskuussa kiitoksena koiranhoidosta. Ostettu Espanjasta lentokentältä. Esanssinen ja marjainen makumaailma. Ei kauheasti syvyyttä mutta kepeän iloinen viski.  Tamnavulin on Speysiden edullisia single malt -tislaamoja. Business-ideansa on, että laadukasta single malt -viskiä voi ostaa myös halvalla. Tässä pullossa viinitynnyriviimeistely tuo vinkeyttä, joskaan ei erityisyyttä, makuun. Voltit peruslukemilla 40% abv.

Joululaulu viskin seuraksi: Mariah Carey: All I Want For Christmas. Tämä omiin joululauluinhokkeihini kuuluva biisi on ylienerginen, pirtsakka ja äklömakea jouluralli, joka sopii tämän viskin tunnelmaan kuin nenä päähän. Toisaalta äitelää ja toisaalta aika latteaa. Sekä biisille että pullolle on kyllä paikkansa pimeän talven keskellä. Ei varsinaisesti huonoja, mutta ei nyt erityisen hyviä kumpikaan. 

3.12.2021 Pullo III: Teeling Pot Still (Irlanti)

Nykyisin yhä useampi (ei kuitenkaan kaikki) irlantilainen tislaamo tekee pot stillia eli perinteiseen irlantilaisen tapaan mallastetun ja mallastamattoman ohran sekoituksesta valmistettua viskiä. Tyyli tekee viskistä maultaan mausteista ja koostumukseltaan öljymäistä.

Teelingin versio pot stillista ei ole oma suosikkini, koska mausteisuus on aluksi varsin mietoa ja viinitynnyrikypsytys (muut tynnyrit bourbon ja virgin oak) tekee tästä jotenkin liian pehmeää. Toisaalta jälkimaussa taas on (valko)pippurisuutta vähän liikaa. Särmä ja selkeä kokonaiskuva puuttuvat. Voltteja 46% abv, mutta lopputulos on silti on liian kevyt. Ryhtiä saisi olla enemmän. Ikää tällä viskillä on 3-5 vuotta, mikä selittää rungon heiveröisyyden.

Joululaulu viskin seuraksi: Sam Smithin tulkinta joululauluklassikosta Have Yourself A Merry Little Christmas, joka on letkeän leppoisa mutta lopulta vähän mitäänsanomaton versio perinteisestä joululaulusta. Sekä viski että biisi ovat toisaalta trendikkäitä tulkintoja klassikoista, mutta toteutus jää kummassakin vähän laimeaksi. En kuitenkaan luopuisi kummastakaan, vaan luotan ajan tuovan kypsyyttä ja syvyyttä niin Teelingin kuin Sam Smithin tulkinnoille. 

4.12.2021 Pullo IV: Glen Moray Chardonnay Cask Finish (Skotlanti, Speyside)

Löysin Speysidessa sijaitsevan Glen Morayn tislaamon tänä vuonna viskiystäväni Andersin suosituksesta. Viskiä valmistetaan Elginissa ja tislaamo tunnetaan edullisista, mutta laadukkaista single malt -viskeistään. Chardonnay Cask Finish kuuluu Glen Morayn perusvalikoimaan, jossa ikämerkittyjen viskien rinnalla on tarjolla erilaisia viinitynnyrikypsytettyjä viskejä. Hintapiste kaikilla perusvalikoiman tuotteilla on alhainen ja viskin laatu on korkealuokkainen. Budjettiviskisarja parhaimmasta päästä!

Chardonnay Cask Finish on leppeän makea, kermaisen täyteläinen ja aromeiltaan valkoviiniin vivahtava. Hedelmäisyys on aistittavissa mutta se ei puske päälle. Tästä viskistä minulle tulee mieleen kepeä kesäilta auringonlaskun aikaan. Mutkaton mutta maukas viski. Alkoholiprosentti normaalit 40% ja Chardonnay-valkoviinitynnyrin lisäksi viski on kypsynyt aluksi bourbontynnyrissä. Tämä on NAS-pullo eli ikää voi vain arvuutella. Oma veikkaukseni on, että viski on noin 5-7-vuotiasta.

Joululaulu viskin seuraksi: Vaikka viski tuokin kesän mieleeni, tälle viskille sopiva joululaulu on Bing Crosbyn White Christmas. Kyseinen kappale on kenties maailman tunnetuin ja soitetuin joululaulu. Hitaan mietiskelevä, tunnelmaltaan kuulas ja pehmeä. Bing Crosbyn voimakkaan soinnukas ääni rauhoittaa. Samoja fiiliksiä löydän Glen Moray Chardonnay Cask Finish -viskistä, joka kietoo nauttijansa kermaisen pehmeään makumaailmaan. Luotettava tislaamo ja luotettava joululaulu. Massatavaraa mutta laadukasta sellaista. Vuodesta toiseen taso säilyy ja molempien kohdalla voi aina palata tutun sekä turvallisen nostalgian äärelle.

5.12.2021 Pullo V: Redbreast 12 yo (Irlanti)

Viskikaappini vakiasukas on irlantilainen punarinta, Jameson-Midletonin tislaamon Single Pot Still Redbreast 12-vuotias. Tähän viskin rakastuin elokuussa 2015 vieraillessani eräässä pubissa Galwayssa Irlannin länsirannikolla eikä rakkaus ole sammunut.

Tämä viski on itselleni pot still, johon vertaan muita pot still -viskejä. Vanha klassikko, joka koki uuden nousun 1990-luvun alussa, jolloin Redbreast-brändi ja koko pot still -tyyli elvytettiin uudestaan. Nykyisin Redbreast nauttii maailmanlaajaa suosiota ja on yksi Jameson-Midleton tislaamon lippulaivatuotteita. Tätä viskiä markkinoidaan jonkinlaisena luksustuotteena, johon kuitenkin lähes kaikilla viskiharrastijilla on varaa, pullon hinta kieppuu 50€ hujakoilla, joten kyseessä on hinta-laatusuhteeltaan erinomainen viski.

Redbreast 12 makumaailma on täyteläinen ja joulumausteinen, sillä pot still -tyyli tuo viskiin eleganttia raskautta ja öljymäisen koostumuksen. Bourbon- sekä Oloroso-sherrykypsytys puolestaan antaa viskin maulle tummia hedelmiä ja neilikkaa sekä kanelia. Tämä viski on se tuote, jonka ääreen aina palaan enkä koskaan kyllästy. Tätä myös suosittelen kaikille, jos jotain irlantilaista viskiä kysytään testattavaksi. Tynnyrivahva versio tästä viskistä on himpun verran parempi, mutta välillä hankalasti saatavilla. Tätä 40% abv herkkua en kuitenkaan vaihtaisi mihinkään. Kyseessä on itselleni lähes täydellinen viski ja viskirakkauteni primus motor.

Joululaulu viskin seuraksi: Redbreastin seuraksi sopii Ave Maria Michael Bublén tulkitsemana. Kanadalaisartistin pehmeä ääni, kappaleen yksinkertainen ja sielukas kauneus sekä tämän viskin tyylikäs makumaailma sopivat hyvin yhteen. Ikivanha rukous laulettuna kurottaa kohti taivasta ja jos hippuja taivasta voi olla viskilasissa, niin Redbreastissa niitä on roppakaupalla. Koen usein hartaan hetken tämän viskin äärellä ja sama pätee Ave Maria -lauluun. Ehkä enkelit ovat jättäneet jälkensä tähän viskin ottaessaan osuutensa kypsytyksen aikana.

6.12.2021 Pullo VI: Kyrö’s Choice Ruby Port Finish (Suomi)

Tänään on Suomen itsenäisyyspäivä ja sen kunniaksi lasissa (toistaiseksi) ainoa kaapistani löytyvä suomalainen viskipullo. Olen maistelut suomalaista viskiä vuosien varrella useampaankin otteeseen, mutta vasta viime vuosina olen kunnolla alkanut perehtyä siihen ja ymmärtänyt sen hienouden.

Suomalainen viskitislauskulttuuri käynnistyi toden teolla tämän vuosituhannen alussa. Teerenpeli oli ensimmäinen isompi tislaamo ja Kyrö seurasi pian perässä. En muista, koska ja missä törmäsin Pohjanmaalla sijaitsevan isokyröläisen Kyrön tislaamon alkoholiin ensimmäisen kerran, mutta todennäköisesti kyseessä oli palkintoja voittanut Napue Gin alle kymmenen vuotta sitten. Kyrön viskiä pääsin maistamaan joitain vuosia myöhemmin ja rukiin omalaatuinen aromi viehätti heti.

Kyrö’s Choice Ruby Port Finish on rajoitetun pulloerän tuote, joka julkaistiin toukokuussa 2021 Suomalaisen viskin päivän kunniaksi. Kyseessä on viskiseurani Viskin Ystävien Seuran (VYS) vuosittainen yhteistyöpulloite. Kyrö tekee ainoastaan täyttä ruisviskiä, joten tässä viskissä maistuvat ruisjauho ja ruisleipä, kuten monesti Kyrön viskeissä. Portviiniviimeistely tuo mukanaan marjapuuron aromeja ja itse löydän tämän viskin mausta vispipuuroa ja mansikkaa. Sokerista rukiisuutta ja täyteläisyyttä näin nuoreksi viskiksi. Suomalaista maaseutua pullossa. Tämä on NAS-pullo ja voltteja tuotteella on 47,2% abv. Karkkiherkkua.

Joululaulu viskin seuraksi: Kotimaisen viskin pariksi sopii perinteinen suomalainen joulubiisi Sylvian joululaulu Antony Parviaisen versiona. Kyseessä on Raskasta joulua -sovitus jokajouluisesta surumielisestä balladista, jossa ikävöidään kotimaata ja sen joulutunnelmaa. En ole metallimusiikin ystävä, mutta tässä tulkinnassa joululaulusuosikistani on kaihoa, surua, elämän eri sävyjä. Kappale on jollain tavalla raaka ja koskettaa syvältä. Samaa tunnelmaa löydän Kyrön viskistä. Molemmat leikkaavat sielun syvyyksiin ja pintaa syvemmälle jättäen kuitenkin jälkeensä makean jälkimaun, vaikka nostalgian kitkeryys musiikissa ja rukiin jauhomainen kuivuus viskissä kuultavatkin läpi. Hienoja tulkintoja molemmat ja saavat iloitsemaan ja olemaan ylpeä siitä, että olen suomalainen.

7.12.2021: Wild Turkey 101 (Yhdysvallat)

Bourbon ja ruisviski ovat viskityyleistä ne, joiden kanssa eniten tein aluksi töitä. Ensimmäisinä viskivuosinani en juonut bourbonia lainkaan, koska mielikuvat olivat Jim Beamin ja Jack Daniel’sin värittämiä eivätkä mitenkään positiivisia. Raaka, kypsymätön ja kitkerä oliovat makuja, joita yhdistin bourboniin. Kunnes syksyllä 2017 maistoin Woodford’s Reservea ja totetsi, että bourbon voi olla pehmeän makeaa ja kirpakan puunmakuista – ja hyvää, jos sitä ei yritäkään vertailla skottiviskien aromeihin. Kahdesta eri viskityylistähän on loppupeleissä kyse. Kuten muitakin viskilaatuja, bourbonia täytyy testailla, jotta makunystyrät tottuvat ja omaan suuhun sopiva bourbon tulee vastaan.

Omassa viskiyllyssäni majaileva ainoa bourbon on jenkkiviskien klassikko ja omasta mielestäni erinomainen bourbon Wild Turkey 101. Kyseinen viski on makumaailmaltaan toffeisen vaniljaisen makea täynnä uuden tammitynnyrin mausteista ärhäkkyyttä ja puunlastuja. Voltteja on 50,5% (101 proof USA:n yksiköillä). Koska bourbon kypsyy aina uudesta valkotammesta tehdyssä kerran poltetussa tynnyrissä, sen kanssa ei voi tehdä tynnyrikokeiluja. Siksipä Yhdysvalloissa viskin mäskin koostumuksella eli mash bill -reseptillä on väliä. Yleensä niitä ei julkisuuteen huudella mutta Wild Turkeyn kohdalla arvellaan, että mäskissä on 75% maissia, 13% ruista ja 12 % mallastettua ohraa. Jotta viskiä voi kutsua bourboniksi, on siinä oltava vähintään 51% maissia ja sen on kypsyttävä uudessa valkotammessa vähintään kaksi vuotta. Wild Turkey on NAS ja viskin iäksi veikkaillaan 6-8 vuotta. Äitini ei ole mallasviskin, tai viskin ystävä ylipäätään, mutta tästä viskistä hän piti. Ehkä maissin makeus vetoaa.

Joululaulu viskin seuraksi: Tämän bourbonin kylkeen sopii Brenda Leen laulama Rockin Around the Christmas Tree, iloinen joululaulu 1960-luvulta. Kappaleen tarttuva ilo, svengaava rytmi ja Brenda Leen käheän riemukas ääni sopivat Wild Turkeyn rinnalle kuin kalkkuna uuniin. Niin viski kuin joululalu ovat konstailemattomia, ylpeän suoraviivaisia ja loppupeleissä aika yksinkertaisia. Kumpainenkin on myös anteeksipyytelemättömän amerikkalainen sanan positiivisimmassa merkityksessä: pirteä, tunnelmaltaan suuri ja jättää hymyn huulille.

8.12.2021: West Cork Calvados Cask Finish (Irlanti)

Tänään viskikaapista valikoitui kalenteriin nuori irlantilainen single malt. West Corkin tislaamo sijaitsee Etelä-Irlannissa. Kyseessä on suhteellisen suuri mallasviskitislaamo, mutta valitettavasti määrä ja laatu eivät korreloi keskenään. West Corkin viski on varsin nuorta eikä kovin omaperäistä. Pullohinnat ovat halpoja, joten suuria ei kannata odottaa. Eivät heidän tuotteensa varsinaisesti huonoja ole, mutta eivät mitenkään erityisen ikimuistoisiakaan.

Hankin tämän pullon sokko-ostoksena viime keväänä. Pidän calvadoksesta, joten ajattelin calvadostynnyrin antavan viskille mukavia omenan ja päärynän aromeja. En ollut väärässä. Viskistä löytyy rapsakkaa vihreää omenaa, mukavasti tammea sekä kepeyttä. Viskin ikä on todennäköisesti viiden vuoden paikkeilla ja voltteja on 43% abv. Mukavan kepeä ja raikas viski, vaikka ei mitenkään erityinen tuttavuus. Ihan hauska lisä viskikaappiin ja leppeän kevyt viski etenkin kesällä nautittavaksi. Testatusti tämä toimi myös ruoanlaitossa.

Joululaulu viskin seuraksi: Kepeä viski tarvitsee kevyttä musiikkia, joten joululauluksi valikoitui (jälleen) Michael Bubléta. Tällä kertaa kappaleena on Christmas (Baby Please Come Home), joka on täynnä sentimentaalisuutta duurivoittoisella pohjavireellä. Yritystä jouluhitiksi on, mutta mistään suuresta tulkinnasta ei ole kyse. Leppoisa joulurallatus iloisen ja mutkattoman viskin seuraksi. Pisteet molemmille, että oma tyyli säilyy kautta linjan, vaikka tulkinnat eivät ole erityisen uniikkeja.

Ps. Blogi on viettänyt hiljaiseloa kuluneen vuoden, koska aika ja energia viskitarinointiin on ollut vähäistä. Olen ollut aktiivisempi Instagramin puolella, jonne viskiajatuksia ilmestyy viikottain. Pitkän tauon jälkeen alan kuitenkin naputtelemaan viskiaatoksia tännekin, ideoista ei ole pulaa. Iloa loppuvuoteen ja monia viskejä!

Leave a comment